El fil d'Ariadna (II), un laberint de somnis per a lletraferits de tota mena

dissabte, 3 de febrer del 2018

Manuel de Pedrolo, manual de supervivència, de Sebastià Bennasar




Manuel de Pedrolo, manual de supervivència posseeix un títol molt adequat. Es tracta d'un breu volum divulgatiu, més aviat una guia, on Sebastià Bennasar en acosta agradablement a la figura de Manuel de Pedrolo i a la seva immensa producció. L'anima la voluntat d'aconseguir que no ens perdem -o no ens perdem massa- enmig de l'enorme llegat pedrolià. Qualsevol neòfit amb curiositat, qualsevol antic lector que vulgui recordar Pedrolo, trobarà en aquest llibre un bon punt de partida.

El volum consta de 8 capítols on Bennasar ens explica la seva relació, des de ben jovenet, amb la literatura de Pedrolo i on analitza les diferents facetes de la seva producció, tant des del punt de vista ideològic i polític (insubornable independentista d'esquerres lluitador per la llibertat) com des del punt de vista estrictament literari (conreador de tots els gèneres, transgressor, innovador, dinàmic, original i rupturista). Fa un repàs a la seva trajectòria, al paper que va jugar en el panorama literari del seu temps i reivindica allò que Pedrolo representa en realitat i sens cap mena de dubte. Enguany, quan es compleix el centenari del seu naixement, la celebració oficial de l'Any Pedrolo haurà de ser el moment per rescabalar-lo de manera definitiva.

El volum es completa amb fotografies, un final alternatiu que Bennasar proposa per a Mecanoscrit del segon origen, entrevistes a alguns personatges relacionats d'una manera o d'una altra amb l'escriptor segarrenc (Àlex Broch, Àlex Martín Escribà, Margarida Aritzeta i d'altres) i un apèndix amb la seva bibliografia.    

Publicat per l'Editorial Meteora, és d'agrair l'edició d'aquest llibre: manejable, clara i pulcra i amb un format de lletra molt fàcil de llegir.

1 comentari:

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

He llegit articles molt bons d’en Tià —s’explica super bé—, per tant suposo que aquest llibre m’agradaria força. Me l’apunto!